Waarom zijn er normen in de lastechniek?

Auteur Topic: Waarom zijn er normen in de lastechniek?  (gelezen 8739 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman Pieper

  • Volledig forum lid
  • ***
  • Berichten: 1463
  • alleen samen kun je bruggen bouwen
Waarom zijn er normen in de lastechniek?
« Gepost op: 27 oktober 2010, 19:11:24 »
Waarom een topic gewijd aan normen in de lastechniek. Vooral voor mensen die hier niet dagelijks mee te maken hebben zegt dit waarschijnlijk helemaal niets, daarom hierbij een toelichting.

Omdat men tegenwoordig overal zeker van een bepaalde kwaliteit wil zijn worden er steeds meer normen en / of specificaties opgesteld welke de randvoorwaarden vastleggen waaraan bepaalde zaken moeten voldoen.
Deze beschrijven dus in principe wat wel of niet toegestaan is voor een bepaald onderwerp. Ook worden hierin normen en specificaties genoemd die daarnaast ook van toepassing zijn op het betreffende onderwerp.

Voorbeeld: Vroeger was er om iets d.m.v. lassen te verbinden alleen materiaal, een las apparaat, toevoegmateriaal en een lasser nodig. (oké en natuurlijk stroom of gas ;D)

Materiaal: Omdat er veel problemen met materialen voorkwamen, bijvoorbeeld te lage sterkte of slechte corrosie bestendigheid, zijn er materiaal specificaties opgesteld die de eisen (sterkte eigenschappen, visuele uiterlijk etc.) voor het gebruikte materiaal vastleggen. Indien een fabrikant produceert en levert volgens een bepaalde specificatie geeft hij aan dat de materialen aan alle eisen van toepassing op het betreffende materiaal voldoen.

Lasapparatuur: Lasapparatuur moet daarentegen tegenwoordig aan allerlei veiligheidseisen voldoen, om er zeker van te zijn dat alle op de markt gebracht apparaten hieraan voldoen zijn er normen afgesproken die aangeven hoe een apparaat getest en geleverd dient te worden. Daarnaast moet voor sommige specificaties de parameters die een lasapparaat levert, zoals voltage en stroom, ook gegarandeerd worden zodat zeker is dat vooraf beproefde instellingen ook met de daadwerkelijk in het werk gebruikte parameters overeenkomen. Dit kalibreren is ook weer in een norm vastgelegd.

Lastoevoegmateriaal: Ook voor lastoevoegmateriaal geldt dat ze bepaalde chemische samenstelling dienen te hebben en aan bepaalde mechanische eigenschappen moeten voldoen om voor een bepaalde toepassing in aanmerking te komen. Hiervoor zijn o.a. normen opgesteld hoe deze beproefd moeten worden en aan welke eisen ze dienen te voldoen.

Lasser: Als laatste vanuit mijn voorbeeld blijft nog de lasser over. Was dit vroeger een persoon zie zich dikwijls zelf het lassen geleerd had, tegenwoordig dient deze lasser gecertificeerd te zijn. Dit certificeren gebeurd weer volgens een voorgeschreven norm. In deze norm staat exact vastgelegd hoe een proefstuk voor kwalificatie er uit dient te zien, welke dikte er gelast moet worden om een bepaalde dikte te mogen lassen en welke laspositie er aangehouden dient te worden om een bepaalde positie te mogen lassen.


Waren het in eerste instantie veelal NEN normen (Nederlands), nu worden hier veelal EN (Europees) en ook meer en meer EN-ISO (internationaal) normen gebruikt. Omdat er de laatste jaren veel veranderd is (en wordt) in deze specificaties is als service voor de forum leden / bezoekers getracht door middel van de overzichten in dit sub-board een overzicht te geven van alle op dit moment voor lastechniek (in de breedste zin) geldende normen binnen Nederland en/of Europa.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 8 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.